Därför satsar de på nattbuss – hör hotellchefen Foto: SVT

Går samman efter kvinnoöverfallen i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Efter en våldtäkt och ett våldtäktsförsök på kort tid går nu flera företag i Skellefteå samman för att öka tryggheten i city nattetid.

Vid en presskonferens under onsdagen presenterade Stadshotellet, ett bussbolag och en klädbutik hur de nu gör en gemensam satsning för att öka tryggheten i centrala Skellefteå nattetid.

De tre företagarna ser till att det kommer stå en buss utanför efter varje klubbkväll på Stadshotellet. Turen är gratis och kommer att köra söderut i staden. Sedan tidigare har Skellefteå buss turer som går norrut och kostar.

Den nya gratisbussen ska testas till och med december.

– Handeln och utelivet har alltid gått hand i hand. Vi vill att folk ska känna sig trygga i stan, säger Johnny Hedlund som representerar klädbutiken Local store.

Polisen: ”Det gäller att vara smart”

Polisen i Skellefteå är inte inblandade i företagens trygghetssatsning.

– Men vi sitter inte direkt med armarna i kors om jag säger så, berättar chefen för Skellefteåpolisen Lars Westermark.

Han tycker att det behövs en sansad bild över vad som kan hända på vägen hem från krogen.

– Det gäller att vara smart. Om två kvinnor går hem tillsammans är överfallsrisken obefintlig. Gå hem med en kompis helt enkelt.

Så här kommer nattbussen köra

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.