Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Karl berätta om utbildningen och det nya jobbet på Northvolt. Foto: Anders Öhlund/SVT

Här utbildas personal till Northvolt i Skellefteå – Karl fick jobb efter gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Batterifabriken i Skellefteå anställer cirka 125 personer i månaden. Många av de som anställs går en vuxenutbildning på campus. En av dem är Karl Lindqvist – han fick anställning direkt efter gymnasiet. Nu utbildar han sig till batterioperatör.

Idag har man cirka 2 200 anställda vid batterifabriken men man ska bli omkring 4 000 anställda. Många av de anställda går vuxenutbildning på campus i Skellefteå.

Karl Lindqvist gick direkt till en anställning på Northvolt efter sommarlovet. Nu utbildar han sig till batterioperatör.

– Jag har varit på fabriken ett par veckor. Nu är det en tio veckors kurs här på ”vux” på campus i Skellefteå som gäller, berättar Karl Lindqvist.

Får gå dubbelt i början

– Vi får lära oss grunderna, men jag kunde en del innan. Efter kursen ska jag tillbaka till Northvoltfabriken. Då får jag gå bredvid en tidigare anställd innan jag får jobba helt ensam, säger Karl Lindkvist .

– Vi har utbildat flera hundra Northvoltanställda här, och fler kommer det att bli. Man lär sig grunderna men någon färdig ingenjör blir man inte. Sedan får man lära sig mer på batterifabriken, säger Angelica Haldebo, lärare vid vux i Skellefteå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.