• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Lite otäckt att vi går under radarn” – hör politikerna om undersökningen Foto: Mikael Assmundsson/SVT

Få vet vilka som styr över vården – så reagerar regionpolitikerna i Västerbotten

Publicerad

”Tråkigt”, ”skrämmande” och ”fullt förståeligt” – se hur Västerbottens regionpolitiker reagerar på resultatet från den Novusundersökning som SVT:s lokala nyheter gjort tillsammans med Uppdrag Granskning.

Sjukvården har i flera år listats som väljarnas viktigaste valfråga, men få anser att regionvalet är viktigt och kunskaperna om hur vården styrs är låg visar undersökningen.

SVT Nyheter Västerbotten har pratat med fyra av de fem första namnen i regionstyrelsen i Västerbotten – två kvinnor och två män, representanter från de styrande partierna och oppositionen. Reaktionerna på undersökningen är blandade. Se mer i klippet.

”Jättesvårt”

– Vi jobbar stenhårt i partiet med att komma ut med hur vi vill bedriva vår region, men det är jättesvårt, säger Emma Lindqvist (MP), regionråd.

Oppositionsråd Nicklas Sandström tror att fler känner sina politiker här i Västerbotten jämfört med större regioner och säger också:

– Parti och vad man står för är det viktigaste. Sen är det inte till nån nackdel när man har kunskap om vem jag är, säger han.

Många förknippar Region Västerbotten med sjukvård, men regionen har flera huvuduppdrag. Här är en lista:

  • Hälso- och sjukvård och tandvård
  • Folkhälsa och social välfärd
  • Kollektivtrafik
  • Regional utveckling och kultur
  • Forskning, innovation och utbildning
  • Engagemang i länets intressen nationellt och internationellt

Här kan du läsa mer om de olika uppdragen. På Region Västerbottens sajt hittar du också mer information om hur regionen styrs och vilka politiker som bestämmer här i Västerbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regionvalet 2022 Västerbotten

Mer i ämnet