Få vet vilka som styr över vården – så reagerar regionpolitikerna i Västerbotten

Publicerad

”Tråkigt”, ”skrämmande” och ”fullt förståeligt” – se hur Västerbottens regionpolitiker reagerar på resultatet från den Novusundersökning som SVT:s lokala nyheter gjort tillsammans med Uppdrag Granskning.

Sjukvården har i flera år listats som väljarnas viktigaste valfråga, men få anser att regionvalet är viktigt och kunskaperna om hur vården styrs är låg visar undersökningen.

SVT Nyheter Västerbotten har pratat med fyra av de fem första namnen i regionstyrelsen i Västerbotten – två kvinnor och två män, representanter från de styrande partierna och oppositionen. Reaktionerna på undersökningen är blandade. Se mer i klippet.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

”Jättesvårt”

– Vi jobbar stenhårt i partiet med att komma ut med hur vi vill bedriva vår region, men det är jättesvårt, säger Emma Lindqvist (MP), regionråd.

Oppositionsråd Nicklas Sandström tror att fler känner sina politiker här i Västerbotten jämfört med större regioner och säger också:

– Parti och vad man står för är det viktigaste. Sen är det inte till nån nackdel när man har kunskap om vem jag är, säger han.

Region Västerbottens huvuduppdrag

Många förknippar Region Västerbotten med sjukvård, men regionen har flera huvuduppdrag. Här är en lista:

  • Hälso- och sjukvård och tandvård
  • Folkhälsa och social välfärd
  • Kollektivtrafik
  • Regional utveckling och kultur
  • Forskning, innovation och utbildning
  • Engagemang i länets intressen nationellt och internationellt

Här kan du läsa mer om de olika uppdragen. På Region Västerbottens sajt hittar du också mer information om hur regionen styrs och vilka politiker som bestämmer här i Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

Mer i ämnet