Bilder från hotellets övervakningskamera. Foto: Hotell Lappland

Hotellrånarna får sänkt straff

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten ändrar tingsrättens dom, och gör bedömningen att hotellrånet inte var ett grovt rån. Därför får nu de tre dömda männen sänkta straff.

Det var den 3 november förra året som tre maskerade rånare slog till mot Hotell Lappland i Lycksele, i Västerbotten.

En anställd på hotellet bands och fick en kniv tryckt mot halsen. I förhör sa den anställda mannen :

”Alltså, hände det här på riktigt eller var det en film eller vad var det där för nånting? Känns som en amerikansk actionfilm, typ.”

Läs den anställdes berättelse här

Tingsrätten dömde de tre männen, 23, 22 och 17 år gamla för grovt rån. Men domen överklagades till hovrätten som nu ändrar tingsrättens dom.

Kortvarigt förlopp

Hovrätten menar att det har varit fråga om ett mycket kortvarigt förlopp, omkring fem minuter.

Det menar också att det handlade om en pistolatrapp och kniven som användes inte orsakade någon fysisk skada. Gärningsmännen dödshotade heller inte den anställda muntligt. Därför gör hovrätten bedömningen att trots att det rör sig om ett allvarligt brott ska det inte bedömas som grovt rån. Männnen ska därför dömas för rån av normalgraden.

Två av männen 23 respektive 22 år gamla, dömdes till fyra års fängelse av tingsrätten, och får nu sänkt straff till tre år och sex månader.

Den tredje, en 17-åring, dömdes till sluten ungdomsvård i ett år, och får nu sänkt straff till ungdomsvård i tio månader,

Domen mot den 23-åriga kvinnan som dömdes till medhjälp till grov stöld fastställdes av hovrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rånet mot Hotell Lappland

Mer i ämnet