Hundratals vindkraftverk planeras i havet utanför Robertsfors

Uppdaterad
Publicerad

Intresset bland vindkraftsföretagen att etablera sig i Robertsfors kommun är stort.

Nu planeras tre stora vindkraftsparker ute till havs. Det handlar om flera hundra vindkraftverk i varje parkområde.

– Vi har under det senaste halvåret fått massor av förfrågningar. Bara nu i veckan får vi besök av tre vindkraftföretag som vill komma och diskutera en etablering, säger Patrik Nilsson (S) som är kommunalråd i Robertsfors.

De tre havbaserade vindkraftsparkerna ingår i de elva inplanerade områden som finns i den vindkraftsplan som Robertsfors kommun har tagit fram. Men något konkret beslut om etablering har ännu inte fattats.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

Stort intresse

– Men vi märker att intresset för de havsbaserade verken är stort. I havet finns utrymme och då talar vi om flera hundra vindkraftverk i varje vindparksområde, säger Patrik Nilsson.

Det är industrisatsningarna i norra Sverige och bristen på el söderut som gör att det finns stora behov av att stärka Sveriges energiförsörjning och där vill Robertsfors kommun vara med och bidra.

Politisk enighet lokalt

– Jag har varit med som kommunalråd i tolv år nu och vi har hela tiden varit eniga över partigränserna – fullmäktiges inriktning har varit att vi ska vara med i den gröna omställningen. Där ingår att vi måste hitta miljövänlig energi som till exempel vindkraft, säger Patrik Nilsson.

Under 2021 stoppades 32 av 42 landbaserade vindkraftsprojekt av det kommunala vetot. Detta tror kommunalrådet har gjort att man nu utreder ersättningen till kommunerna.

– Vi måste skapa incitament som möjliggör att det byggs mer vindkraft eller andra energislag där kommunerna bidrar till att vi kan ställa om, för det måste vi göra. Annars stoppar vi den industrialisering som nu faktiskt sker i norr, säger Patrik Nilsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

Mer i ämnet