Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Patrik Samuelsson/SVT

I skuggan av batterijätten – här invigs den första nya fabriken

Uppdaterad
Publicerad

Dongjin är först ut av de stora industrisatsningar som väntas i kölvattnet av Northvolts batterisatsning i Skellefteå.

På torsdagen invigde det koreanskägda företaget sin nya fabrik – bara några stenkast från Northvolts enorma fabriksområde.

– Det är spännande, vår första fabrik i Sverige, ja i Europa faktiskt, säger platschef Yun Lee.

Den nya fabriken har börjat testtillverka ett aktivt material som behövs för Northvolts batterier. Nu jobbar ett trettiotal personer där – men planen är att bli upp mot hundra anställda.

Tanken är att Dongjin ska vara en del i ett lokalt ekosystem med underleverantörer i direkt anslutning till den gigantiska batterifabriken.

Industriboomen i norr

– Det är ganska vanligt nu att en stor leverantör är som navet som vill ha koll på alla leverantörer och de har klimatsmarta lösningar. Det är kul att det sker nu i norra Sverige, säger Business Swedens vd Jan Larsson, som deltog vid invigningen.

Med tiden har planerna på produktion i Northvoltfabriken ökat – i klippet kan du se hur det påverkar underleverantören Dongjin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet