Skellefteå AIK:s klubbdirektör har förståelse för beslutet om fortsatta publikrestriktioner. Foto: SVT

Ingen höjd publikgräns – så reagerar länets arrangörer

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen skjuter fram beslutet om att utöka maxgränsen till 500 personer vid sittande publik. Flera av länets arrangörer, som väntat länge på att få ta in mer publik, är besvikna över beskedet.

– Det är för tidigt att genomföra lättnader och vi har bett regeringen att skjuta på beslutet, det sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson vid en nationell pressträff under torsdagen.

– Jag förstår att det här är ett besked som gör väldigt många besvikna, kommenterade kulturminister Amanda Lind.

Coronaviruset i Västerbotten

För flera lokala arrangörer tändes en förhoppning i slutet av september, när regeringen flaggade för ett undantag från 50-regeln, om smittläget tillät.

”Ett tråkigt besked”

Men regeringen skjuter alltså fram beslutet att utöka maxgränsen till 500 personer med anledning av smittläget i samhället. För Håkan Bäckström, vd för Umeå Folkets Hus, kommer beskedet oväntat.

– Det är ett tråkigt besked. Det här gör att vår verksamhet fortsatt kommer att påverkas jättemyclet. Vi hade planerat, önskat och hoppats på en lättnad, säger Håkan Bäckström.

Arrangörerna av Umeå Jazzfestival, som äger rum i Umeå om två veckor har tvingats anpassa formatet till den rådande coronapandemin. In i det sista trodde man på en höjd publikgräns.

– Det är överraskande och jag är ärligt talat lite besviken. Självklart är det viktigt att vi tar vårt ansvar – men man hade kunnat ha lite mer fingertoppskänsla. Jag tror att kultursfären har goda förutsättningar att undvika smitta, jämfört med köpcentrum och restauranger, säger Lennart Strömbäck, konstnärlig ledare och festivalchef.

Fransesca Quartey, vd på Västerbottensteatern, tycker att situationen är knepig.

– Vi har arbetat med plan A, B, D och E. Det är märkligt att man inte har kunnat sätta ett procentantal i relation till salonger och lokaler, säger hon.

Idrotten påverkas

Regeringens besked om att avvakta med en höjning av publiktaket är också ett hårt slag för idrotten.

– Naturligtvis påverkar det oss ekonomiskt men pandemin måste gå först, säger Per-Anders Israelsson, klubbdirektör Skellefteå AIK.

På frågan om restriktionerna kan komma att lättas innan årets slut svarade generaldirektör Johan Carlson:

– Vi måste inte tillbaka till de låga nivåerna vi hade under sensommaren utan det hänger på smittspridningsäget. Får vi en lagom dämpning kan vi komma snabbt till stånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet