Kankbergsgruvan i Västerbotten gör storsatsning för klimatomställning

Uppdaterad
Publicerad

Det pratas mycket om de nya klimatvänligare industrierna i norra Sverige. Men även den befintliga basindustrin ställer om. Ett exempel på det är Kankbergsgruvan i Västerbotten som nu kraftigt minskar förbrukningen av fossilt bränsle.

Det är gruvbolaget Boliden som byggt en värmeväxlare för gruvventilation som innebär att förbrukningen av fossila bränslet gasol minskas med 85 procent. Traditionellt värms luften upp med olja eller gas.

– Även om hela personalstyrkan (115 anställda) skulle köra elbil så kommer det inte i närheten av klimatnyttan som det här gör, förklarar gruvplaneringschefen Andreas Markström.

”Väldigt konkret”

Han är ingenjören som räknat av och till i flera år utan att få ihop den ekonomiska kalkylen. Men nu har drygt 5,5 miljoner kronor i investeringsstöd från Naturvårdsverket möjliggjort satsningen.

– Vi pratar ofta om omställning som något svårgreppbart men det här är väldigt konkret, man tar tillvara den energi som redan finns och minskar behovet av fossila bränslen, säger Carl Mikael Strauss som är chef för Klimatklivsenheten för industri vid Naturvårdsverket.

Tusentals åtgärder

Han tycker det är spännande att det inte bara är de nya projekten som till exempel batteriproduktion och tillverkning av fossilfritt stål som har ambitionen att göra sitt för omställningen, utan också den befintliga basindustrin.

– Vi har givit stöd till liknande satsningar som till exempel gruvbolaget LKAB gör, berättar Strauss.

Klimatklivet ger bidrag till investeringar som annars inte skulle ha blivit av och hittills har 4400 åtgärder beviljats till en kostnad på totalt cirka 9 miljarder kronor. Det har enligt Naturvårdsverket minskat Sveriges klimatutsläpp med 3 procent.

Hoppas att fler länder ska bli intresserade

I exemplet Kankbergsgruvan är den totala investeringen som Boliden gör 20 miljoner kronor.

– Vi hoppas nu att kanske fler gruvor i andra länder med kallt klimat som till exempel Kanada, ska bli intresserade av den här tekniken, säger Andreas Markström.

I klippet följer du med honom ner i gruvan och hör även vad bergarbetaren 500 meter under jord tycker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.