Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Klass 3-varning i Västerbottens län Foto: Tittarbilder

Klass 3-varning i Västerbottens län

Uppdaterad
Publicerad

SMHI går ut med en klass 3-varning för Västerbottens kustland. Snömängder upp mot 50-60 centimeter väntas och det är även risk för tidvis blåst.

– Kraftigt snöfall lamslår norra Sverige, säger Maria Augutis, meteorolog på SVT.

Under fredag och lördag rör sig ett lågtryck norrut längs Norrlandskusten och åter väntas besvärligt väder, med stora snömängder och tidvis blåsigt, från Dalarna och vidare norrut över Norrland.

SMHI har nu utfärdat en klass 3-varning för Västerbottens läns kustland.

– Över en halvmeter nysnö kan falla mellan i dag och imorgon kväll. Det kan bli stora trafikstörningar och strömavbrott bland annat, säger Maria Augutis, meteorolog på SVT.

”Man ska inte ut i trafiken”

Det innebär att mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Enligt prognosen väntas stora mängder snö upp mot 50-60 centimeter under det kommande dygnet.

– En kraftig pålandsvind leder till drivbildning, snödrev och dålig sikt. Man ska inte ge sig ut i trafiken om man absolut inte måste, säger Maria Augutis.

Plogar dygnet runt: ”Nu räcker det”

Tidigare i veckan har det redan fallit stora snömängder i Västerbotten och plogbilar har kört dygnet runt. Umeå gatudriftchef börjar bli less.

– Ja, vi är less nu. Det räcker nu. Det är kul att det är vitt och snö på vintern, men nu behöver det inte komma något mer, säger Per Hilmersson, gatudriftchef.

– Det blir plogning för fullt ikväll och i natt. Sen får vi se på lördagmorgon vad för typ av jobb som är mest akut då, fortsätter han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer