Hör Karin Isaksson, teknisk chef, om fördyringen av Lundabron. Foto: Stefan Brännström

Därför blir Lundabron mer än dubbelt så dyr

Publicerad

Lundabron i Umeå blir två år försenad och mer än dubbelt så dyr än planerat. Nu berättar Umeå kommuns tekniska chef varför budgetkalkylen gått från 46 miljoner kronor till dagens 112.

Enligt Karin Isaksson, teknisk chef på Umeå kommun, beror Lundabrons födyringar på en rad olika faktorer som Umeå kommun i förväg inte kunnat förutspå. Bland annat spelar stålpriser och valutakurser in.

– Sedan visade det sig också att berggrunden på några punkter var mycket mer porös än vad testerna tidigare visade. Det har krävt mycket insatser.

Lundabron

Hon menar att förhållandena varit mycket komplexa och så även konstruktionen.

”En bro som står i 100 år”

Kommunen jobbar just nu med att gå igenom vilka kostnadsposter som finns och vad de beror på. Förhoppningen är att Lundabron öppnar innan årsskiftet.

– Som tidsplanen ser ut nu håller det. Då kommer vi få en jättefin stadsdelförbindelse och en bro som ska stå där i 100 år.

Hör mer om vem som får stå för merkostnaderna och vad kommunen tänker kring fördyringen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundabron

Mer i ämnet