Foto: SVT

Kommunen stödjer bygge av härbärge

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart efter KSAU:s sammanträde att Umeå kommun kommer att stödja ett härbärge som byggs via Svenska kyrkan.

Umeå kommun kommer att gå in med pengar för att öppna ett vinterhärbärge för de EU-migranter som vistas i Umeå med omnejd.

Beslutet togs under dagens KSAU-sammanträde. Överenskommelsen sträcker sig fram till 15 maj 2017 och innebär att Svenska kyrkan i Umeå får 1,6 miljoner för att finansiera härbärget och andra åtgärder i samband med bygget.

EU-migranter i Västerbotten

Beslutet att gå in med pengar stöddes av S, V och MP. Alliansen med Moderaterna i spetsen har ställt sig frågande till beslutet, och yrkade därmed avslag under dagens sammanträde.

– Vi och Liberalerna röstade emot detta idag. Det är ett olyckligt beslut eftersom det sänder felaktiga signaler. Kommunen ska bara hjälpa till akut, nu blir det ett långsiktigt åtagande, säger Anders Ågren (M).

Regeringens tiggerisamordnare Martin Valfridsson presenterade under gårdagen sin utredning om utsatta EU-medborgare. Utredningen kommer inte fram till att man ska anvisa särskilda platser för boende till migranterna.

– Om man upplåter kommunal eller privat mark uppstår i slutändan nya svårigheter. Samhället bidrar till att återupprätta de slumsamhällen vi frenetiskt har arbetat för att motarbeta i Sverige. Om man väljer att komma till Sverige måste man bo på ett lagligt sätt, sa Martin Valfridsson.

– Det här går stick i stäv med regeringens och riksdagens linje. Vi borde satsa mer på insatser i hemländerna. Just nu gör man tvärt om, säger Ågren.

Umeå pastorat ska bidra med:

• Vinterhärbärge i Backengården med 40–50 sängplatser, där barnfamiljer prioriteras. Det ska vara öppet fram till 15 maj 2016, och sedan från den 15 november 2016 till den 15 maj 2017. Månadshyran är 1 000 kr per rum och familj. I Backengården finns aktivitetsrum för barn samt körverksamhet.

• Pedagogisk verksamhet för barn, och utöver detta erbjuder Backens kyrka öppen förskola.

• Läxhjälp, svenskaundervisning, hälsorådgivning och klädutlämning.

• Stöd till etablering på öppna arbetsmarknaden.

• Vistelseplats sommartid för minst 50 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i Västerbotten

Mer i ämnet