Tomas Helleberg och hans fru tyckte att cykeltunneln vid Olofsdal var för farlig att cykla igenom med höga iskanter och smal yta att mötas på. Foto: Privat

Umeå kommun skottade inte cykeltunneln – då tog Tomas saken i egna händer

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit kämpigt för cyklister i Umeå att ta sig fram efter den stora mängden snö som kom för några veckor sedan.

Tomas Helleberg fick nog när kommunen inte skottade cykeltunneln vid Olofsdal och tog därför saken i egna händer.

Nu hoppas han starta igång ett nätverk av ”cykelombud” för att förbättra cykelmiljön i Umeå.

Fenomenet cyklandeombud finns redan i Stockholm i form av ett nätverk som jobbar för att driva ärenden för ökad och säker cykling i Stockholms län.

Nätverket har också, likt Tomas, ibland tagit saken i egna händer och åtgärdat områden de ansett vara problematiska för cyklister.

– Det har varit framgångsrikt i Stockholm och målet är att dra igång det även här bland engagerade individer, säger Tomas som har studerat arkitektur och stadsbyggnad vid LTU och säger att han vill applicera vad han lärt sig.

Han menar att om det finns cyklandeombud i Umeå som kan hålla koll på sina egna områden och felanmäler problem med cykelvägarna så kan nätverket gemensamt driva frågorna gentemot kommunen.

”Umeå har tappat bollen”

Umeå kommun har satsat mycket på att marknadsföra sig som en cykelstad och det finns cykelvägar som kopplar ihop alla stadsdelar.

– Umeå har en hög ambitionsnivå om cykling och hållbara transporter men visar det inte riktigt. Det handlar om att det ska bli en bättre cykelstad, bättre ur ett jämställdhetsperspektiv, säkerhetsperspektiv och barnperspektiv, Umeå har tappat bollen lite här, säger Tomas Helleberg.

Kommunen: ”Vi är fortfarande i städningsfas”

Umeå kommun menar att det i samband med den senaste tidens snöoväder har varit nödvändigt att prioritera bort gång- och cykelvägar.

– Vi har fått extremt mycket snö på kort tid och då prioriterade vi vägarna för utryckningsfordon framför gång- och cykelvägar, trots att det är fint väder nu så är vi fortfarande i städningsfas, säger Lena Karlsson Engman (S), ordförande i tekniska nämnden.

Hon tycker att det är bra när människor använder sig av de felanmälningssystem som finns i kommunen och att man har rutiner för att uppmärksamma fastighetsägare som behöver rensa upp exempelvis buskar.

– Det är välkommet att allmänheten signalerar när något inte funkar, säger Lena Karlsson Engman (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.