Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör boende och projektledare om guldgruvan Foto: SVT

Konkursade gruvan köptes upp – sedan bröts guld för 50 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Dragon Mining har i sommar brutit guld för 50 miljoner kronor i Fäboliden, i en gruva de lyckades köpa billigt sedan Lappland Goldminers gått i konkurs.

Det glimmar till lite varstans i den lilla kvartsbiten som Torbjörn Grahn håller i sin hand hemma i köket i Vindelgransele. Guldkornen syns tydligt och väl.

– Det kan då ingen ta ifrån oss att det var vi som hittade guldådern i Fäboliden, säger Torbjörn Grahn som var med och bildade Lappland Goldminers som drog igång sin verksamhet för ett tiotal år sedan.

Guld för 50 miljoner

Men företaget fick aldrig någon lönsamhet i sin verksamhet och gick i konkurs 2014. Istället lyckades det australiensiska gruvföretaget Dragon Mining köpa tillstånden för brytning av konkursboet. Priset var 40 miljoner kronor och i sommar har man genomfört en provbrytning och fått ut 60 000 ton malm. Det innehöll drygt 100 kilo guld till ett värde av omkring 50 miljoner kronor.

– Vi är nöjda. Guldpriset just nu är rekordhögt och det är mycket positivt för det här projektet, säger Josh Stewart som är projektledare för gruvan i Fäboliden.

Men alla är inte nöjda. Markägaren Rolf Eriksson är ledsen över hur naturen förstörts. Hör honom och se gruvan i klippet ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet