Här gör polisen och andra myndigheter en oanmäld inspektion på Northvolt. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Krönika: ”Varför agerar Northvolt först nu?

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Företaget Northvolt väljer idag att i en debattartikel i lokaltidningen Norran presentera ett åtgärdsprogram mot fusk och oegentligheter på byggarbetsplatsen i Skellefteå.

Åtgärder är naturligtvis bra. SVT Nyheter Västerbottens granskning av förhållandena senaste veckorna har visat att det finns problem att hantera. En fråga som uppstår är: Varför kom de inte till oss och berättade?

Marit Israelsson

Reporter, SVT Nyheter Västerbotten

Företaget svarar att de vill presentera ett manifest där alla detaljer framgår. På nyhetsplats i en artikel i tidningen får Northvolt säga ungefär samma saker som står i debattartikeln. Om de kommit till oss skulle jag bland annat ha kokat ner ett antal följdfrågor till en större:

Varför agerar ni först nu när ni fått signaler under lång tid?

En journalist som gnäller

För mig är det svårt att hitta nyheterna bland alla ord som summeras i åtgärder på tre områden: myndighetssamverkan, fackligt samarbete och ökad kontroll. Förstås också bra, men något som efterlysts från olika håll under en längre tid.

Det kanske mest konkreta förslaget är att Northvolt tänker begränsa antalet led av underentreprenörer som byggföretag får etablera. Det är något som bransch, myndigheter och fackförbund menar ökar möjligheten att hålla koll så att det är schyssta villkor på arbetsplatsen.

Varför gnäller då en journalist om att företaget rundar den som ifrågasatt, det är väl ganska vanligt?

”Har gjort tre ifrågasättande inslag”

Ibland kan det vara på sin plats att prata om hur maktförhållanden ser ut. En sökning på företagsnamnet ger drygt 1,7 miljoner träffar. Jag har gjort tre ifrågasättande inslag.

Jag är lika entusiastisk som många andra över det som kallas ”den gröna industrirevolutionen i norr” och har senaste åren glatts över den öppenhet och goda dialog som funnits hos Northvolt. Men det är när kritiken uppstår som öppenheten testas på riktigt. Prövningarnas tid är här nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.