En skissbild på kulturhuset i Skellefteå. Foto: Pressbild.

Skellefteå tar höjd för att Kulturhuset kan bli 120 miljoner dyrare än beräknat

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste prognosen för Kulturhusprojektet i Skellefteå visar på en budgetavvikelse med 60 miljoner kronor. Nu tar man höjd för att projektet blir 120 miljoner kronor dyrare än planerat.

Vid en pressträff under onsdagen flaggade Skellefteå kommun för man nu ökar budgetramarna för kulturhusbygget. Man vill nu öka budgeten med totalt 120 miljoner kronor. För kulturhusets del handlar det om 70 miljoner och hotelldelen 50 miljoner.

– Givetvis är vi bekymrade för de ökande kostnaderna och vi förstår att det upprör människor, säger Tomas Teglund (S), ordförande i nämnden för support och lokaler.

Det finns sedan tidigare en plan på att sälja inventarierna i kulturhuset till till det nybildade kulturhusbolaget. Kommunen beräknar att det ger ett större ekonomiskt utrymme på drygt 70 miljoner kronor.

”Har gjort besparingar”

Kommunen menar att de på så vis tar höjd för en eventuell avvikelse på upp mot 120 miljoner utan att skattebetalarna ska drabbas om kostnaderna skenar.

– Att gå i bräschen för ett sådant här nydanande projekt är förenat med risker. Utifrån det vi visste då och utifrån de omvärldsfaktorer vi hade att räkna med la vi en budget som vi trodde på, säger Jan Sundbom, förvaltningschef för support och lokaler i Skellefteå kommun i ett pressutskick och fortsätter:

– Vi har gjort besparingar ända från projektets början, bland annat genom att göra nya val av material men vi befinner oss i ett läge där fler besparingar skulle påverka både upplevelsen och kvaliteten för såväl kulturhusets besökare som verksamheter.

Kritiska till ökad budget

Moderaterna är kritiska till att förslaget att utöka budgetramarna för bygget.

– Kulturhuset är sålt till en fast summa, innan byggnationerna påbörjades, och varje fördyring kommer att tas av skelleftebornas pengar. Det är ett risktagande som Moderaterna har ifrågasatt från början, säger Andreas Löwenhöök (M) i ett pressutskick.

Kulturhuset beräknas vara färdigt sommaren 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.