Foto: Marit A Israelsson

Läkaren Yanira sitter i Spanien men ”går” ronden i Skellefteå – personal på distans kan lösa läkarbristen

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av ett digitalt stetoskop kan läkaren Yanira de la Torre i Spanien lyssna på ett hjärta som slår hos en patient som bor på äldreboendet Sunnanäng i Skellefteå.

– Det är fantastiskt att det fungerar så bra, säger Yanira de la Torre, som tror att det kommer att bli mycket mer av detta i framtiden.

Distriktsläkaren Yanira de la Torre har tidigare jobbat i Sverige, men när hennes pappa blev sjuk ville hon flytta hem till Spanien och återfå ett mer normalt familjeliv. Nu har hon jobbat ett år på distans mot Skellefteå, och är för första gången på besök i verkligheten.

– Spännande på så många sätt, konstaterar hon och visar tillsammans med sjuksköterskan Samuel Dahlquist och projektkoordinator Manuel Gonzalez hur det kan gå till.

Manuel Gonzalez berättar att det än så länge finns en handfull läkare som arbetar så här inom ramen för projektet ”Västerbotten utan gränser”. Det är ett projekt som finansierats med hjälp av totalt cirka tio miljoner kronor från Vinnova och Region Västerbotten.

– Vi har provat modellen i till exempel Boliden och snart börjar en läkare i Sorsele, säger Manuel Gonzalez.

Fler vill jobba på distans

Ett fysiskt kontor är placerat i Malaga i Spanien och bemannas av doktorer som jobbat ett antal år i Sverige och kan systemet.

– Det blir många vinster när vi både kan tillvarata den kompetens som finns och samtidigt bidra till att minska läkarbristen.

Enligt Manuel Gonzalez finns det en lista på tjugo läkare som är intresserade av jobba på distans mot länet. Läkare som han hoppas ska vara attraktiva för vårdcentralerna.

– Men vi går försiktigt fram eftersom det måste vara vårdcentralen själv som vill prova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.