Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi är långt ifrån ett läge där vi kan slappna av” – hör smittskyddsläkaren Foto: SVT

Kraftig smittökning i Skellefteå – sjukhuset drar ner på planerad vård

Uppdaterad
Publicerad

382 av de 761 personer som bekräftades med covid-19 i Västerbotten förra veckan var skrivna i Norsjö- och Skellefteåområdet.
– Ökningen är mycket hög, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten. Hör honom förklara i klippet.

På Skellefteå lasarett dras det nu ner på en del planerad vård, eftersom trycket på sjukhuset ökat. Sjukhuset har just nu flest inneliggande patienter i länet. Totalt vårdas 26 personer på sjukhus i länet, varav 3 på intensivvårdsavdelning.

– Skellefteåområdet som har den största smittökningen har också flest antal inneliggande patienter. På Skellefteå lasarett behöver vi därför dra ner en del på planerad vård utifrån det ökade trycket, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Nära 30 smittade på boenden

I dagsläget är strax under 30 individer smittade på sju av Skellefteå kommuns vård- och omsorgsboenden, rapporterar kommunen.

– Tidigare har vi varit tämligen förskonade i Skellefteå kommun men nu är det inte längre så. Det är en stor utmaning att hålla smittan borta från våra verksamheter när spridningen i samhället är så omfattande, säger Staffan Näslund, förvaltningschef för Socialkontoret i ett utskick.

Samtidigt vädjar avdelningschefen för Vård och omsorg, Ejja Häman Aktell, till alla som har närstående på kommunens boenden att vara restriktiva med besök.

Enligt region Västerbotten är arbetsplatser fortfarande en av de platser där flest smittas, förutom inom familjer.

Hör mer i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet