Foto: SVT

Letar inte nya lokaler – SD får vara i Väven

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen erbjöd Sverigedemokraterna en annan möteslokal efter att starka reaktioner väckts på att partiet bokat en lokal i kulturhuset Väven i Umeå. Men partiet tackade nej till den föreslagna lokalen – då slutade kommunen att leta efter alternativa lokaler.

– Som kommun är vi en myndighet och då ska vi följa grundlagen gällande rätten till yttrandefrihet, så därför har vi kommit fram till slutsatsen att vi ska låta Sverigedemokraterna hålla sitt öppna möte i Väven, säger Lars Sahlin, biträdande kulturchef vid Umeå kommun.

”Det skulle bara innebära problem”

Det var efter att anställda på kulturhuset sagt att de skulle vägra jobba under Sverigedemokraternas möte på Väven som ledningen började titta efter andra möteslokaler att erbjuda partiet. De föreslog att mötet i stället kunde hållas i kommunfullmäktigesalen i gamla biblioteket, något som partiet tackade nej till.

SD-mötet i Umeå

– Det skulle bara innebära problem, att de som vill gå på mötet kanske missar det bara för att vi har bytt lokal och det är ju inget vi vill, sa Petter Nilsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Västerbotten, om förslaget.

”Vi blev tagna på sängen”

Efter beskedet från partiet har Umeå kommun kommit fram till att de inte vill förhandspröva aktiviteter som inte har ägt rum.

– Även om man har farhågor kan man inte exkludera olika aktiviteter, säger Lars Sahlin och fortsätter:

– Men inför framtida bokningar får vi kanske bättre se över förutsättningen att kunna ha synpunkter på innehållet i de möten som ska hållas i våra lokaler. Fundera på vilken profil ett kulturhus som Väven ska ha, till exempel om det uteslutande bara ska vara kultur i lokalerna. Vem som helst kan boka lokalerna i dagsläget, men nu ser vi all anledning att diskutera det. Man kan väl säga att vi blev lite tagna på sängen den här gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-mötet i Umeå

Mer i ämnet