Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se varför Linda Marklund tycker alla Skellefteåbor ska få ett hundbajsklistermärke Foto: Patrik Samuelsson SVT

Hundlatriner plockades bort – väcker starka känslor bland hundägare

Publicerad

Parkförvaltningen i Skellefteå har plockat bort två tredjedelar hundlatrinerna. Istället har kommunen för första gången på flera år tryckt upp nya hundbajsklistermärken som visar att det är okej för andra att kasta bajset i din privata soptunna. Men efterfrågan på klistermärkena är nästan obefintlig.

Att en majoritet av hundlatrinerna försvann den här våren har väckt starka känslor bland hundägare i Skellefteå både i sociala medier och med ett gäng arga insändare i lokaltidningen.

Hundägaren Linda Marklund tycker att nu ska kommunen skicka ut hundbajsklistermärken till alla medborgare i kommunen. Det var hon som för åtta år sedan fick kommunen att anta hennes medborgarförslag om märkena.

– I mitt ursprungsförslag ville jag att de skulle skickas ut till samtliga fastighetsägare och jag tycker att det borde vara högaktuellt nu, säger hon.

Sparkrav

Parkförvaltningen som har ett sparbeting på över 1,5 miljoner kronor sparar 250 000 kronor på att plocka bort hälften av hundlatrinerna.

Avdelningschefen för gator och parker Mikael Lindholm säger att pengarna behövs för att klara underhållet av bland annat lekparker och grönytor.

Han gillar Lindas förslag att skicka ut klistermärket.

–  Ett privat initiativ för att klara ett privat problem, en fantastiskt bra idé, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.