Gröna kommuner gick plus förra året, röda gick minus. Foto: SVT Design.

Lista: Så ser ekonomin ut i din kommun i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

En rundringning som SVT Västerbotten har gjort visar att många av länets kommuner visar på bättre ekonomiskt resultat för år 2020 än vad kommunalråden befarat. Det är bland annat tack vare det statliga stödet under coronapandemin.

Siffrorna är preliminära i de fall då de inte presenterats i kommunfullmäktige än.

Bjurholm: -7,7 miljoner

”Det har gått jättedåligt. Vi visste att vi skulle få svårt att gå plus men att det skulle handla om så här stora summor det var vi inte beredda på. Coronastödet från staten är cirka 3-4 miljoner.” – Kommunalråd Christina Lidström (M)

Dorotea: +4,4 miljoner kr

”Ett bra ekonomiskt resultat, trots att vi gjort avsättning på 9 miljoner för att avveckla fastigheter. Utan coronastöd hade vi nog gått plus-minus-noll”. – Kommunalråd Nicke Grahn (L)

Lycksele: +15 miljoner kr.

”2 miljoner bättre än budget, utan coronastöd hade det blivit rejält minusresultat.” – Kommunalråd Roland Sjögren (KD)

Nordmaling: +6,6 miljoner kr

”Vi har gjort stora nedskärningar inom social sektor, bl a platser inom äldreomsorgen. Positiva siffror tack vare doping med statliga medel, vi hade nog haft underskott utan pengarna.”  – Kommunalråd Madelaine Jakobsson (C)

Norsjö: -28,5 miljoner kr

”Vi har bland annat gjort en pensionsinbetalning på 40 miljoner. Så det negativa resultatet till trots har det varit ett bra år för oss” – Kommunalråd Mikael Lindfors (S)

Malå: +16 miljoner kr

”Det har gått bra ekonomiskt av flera orsaker. Vi har effektiviserat verksamheten och kompenserats väl under coronatiden. Vi sätter undan 10 miljoner för regnigare tider.” – Kommunalråd Lennart Gustavsson (V)

Robertsfors: +23 miljoner kr

”Verksamheten har gått bättre än väntat. Bra coronastöd, utan det hade vi nog landat på 13-14 miljoner plus.” – Kommunalråd Patrik Nilsson (S)

Skellefteå: +382 miljoner kr

”153 miljoner av dem handlar om inkomster från markförsäljning. Sen har vi bland annat fått 140 miljoner i statsbidrag för minskade skatteintäkter. Vi hade färre personer anställning i kommunen, bl a på grund av nedstängningar, vilket innebar 100 miljoner.” – Kommunalråd Lorents Burman (S)

Sorsele: +8 miljoner kr

”Allt är inte kopplat till coronastödet. Verksamheter har hållit igen och omsorgen gick mindre minus än vad vi trodde.” – Kommunalråd Kjell Öjeryd (V)

Storuman: +17,1 miljoner kr

”Vi hade nog landat på ett överskott även utan coronastödet. Vi har varit nöjda med hjälpen och bra att pengarna inte varit öronmärkta. Det kan vara lätt att tänka att kommunerna gör storvinster nu, men det är en stor osäkerhet kring hur efterverkningarna blir av pandemin.” – Kommunalråd Tomas Mörtsell (C)

Umeå: +361 miljoner kr

”En del av överskottet handlar om markförsäljningar. Sen har staten skjutit till mycket på grund av corona, vilket skapar en krockkudde kortsiktigt. Men vi avsätter 283 miljoner i resultatutjämningsreserven, kan användas när vi går in i lågkonjunktur och annat.”  – Kommunalråd Hans Lindberg (S)

Vilhelmina: -6,5 miljoner kr

”Märkligt att bli glad för underskott, men 2019 hade vi hela 29 miljoner i underskott. Vi har sparat mycket inom utbildning och sagt upp många människor. Coronastödet från staten (statsbidrag och kostnader för sjuklöner) har inneburit rätt många miljoner plus.” – Kommunalråd Annika Andersson (C)

Vindeln: +12 miljoner kr

”Vi har fått bra kompensation av staten. Har också sparat inom äldreomsorgen.” – Kommunalråd Mathias Haglund (S)

Vännäs: +15 miljoner kr

”Det är tack vare coronastödet vi har ett så bra resultat. Det hade varit plus utan stödet men inte lika mycket.” – Kommunalråd Anna Frej (S)

Åsele: +9,8 miljoner kr

Den största förklaringen är kostnadsminskningar inom det sociala, som färre platser på särskilt boende. Sen har vi haft kostnader för pandemin och fått kompensation för det, samt mer från det kommunala skatteutjämningssystemet jämfört med tidigare år.”  – Kommunalråd Andreas From (S)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.