Sittande kommunalråd Magnus Johansson (S) hade gärna sett ett samarbete med C: ”Vi sträckte ut handen”. Nu ser det istället ut att bli maktskifte. Foto: SVT/arkiv

Maktskifte på gång i Vilhelmina

Publicerad

Det ser ut att bli maktskifte i Vilhelmina. Allianspartierna har gjort upp med Feministiskt initiativ och Politiskt Alternativ och ser därmed ut att ta över makten i kommunen. Men fortfarande återstår förhandlingar om hur makten ska fördelas.

Sedan både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet backat i valet, så kliver istället Allianspartierna i Vilhelmina fram, med stöd av Politiskt Alternativ och Feministiskt initiativ.

– Vi har ju haft överläggningar med båda parter. Med S och V skulle vi få några insynsplatser, på den här sidan erbjuds vi ordinarie platser. Det avgjorde för oss, våra väljare behöver få inflytande, säger Monica Nilsson (Fi).

– Vi är överens om att det behövs ett skifte, men inte helt färdiga med diskussionerna säger Åsa Össbo (PA).

”Svag majoritet”

På tisdag kväll ska de inblandade parterna träffas och diskutera sakfrågor och detaljer runt det gemensamma styret. Centerpartiet, som är största parti inom alliansblocket, vill inte kommentera något innan mötet.

Socialdemokraternas kommunalråd Magnus Johansson konstaterar däremot att det ser ut att bli maktskifte, men att han lämnar över till en bräcklig majoritet.

– Det är en fruktansvärt svag majoritet på fem partier, där det spretar åt olika håll och kanter. Vi sträckte ut handen till C och såg ett naturligt samarbete som skulle speglat valresultatet väldigt väl, säger Magnus Johansson.

Inte klart förrän mitten av oktober

Både Magnus Johansson och Åsa Össbo påpekar också att ingenting egentligen är klart förrän valfullmäktige samlas 15 oktober.

– Den 15:e ska ett klubbslag slås, men det är många trådar i luften. Det ska förhandlas om platser, politiska pris ska betalas, säger Magnus Johansson (S).

– Inget är skrivet i sten. Vi vet ju vad vi kommit överens om, men det har hänt intressanta saker i Vilhelmina tidigare, säger Åsa Össbo (PA).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Västerbotten - Efterspelet

Mer i ämnet