Biträdande smittskyddsläkare Therese Thunberg Foto: SVT

Smittskyddsläkaren i Västerbotten: Många smittade har fått första sprutan

Publicerad

Den ökade smittspridningen i Västerbotten kopplas till flera stora fester inomhus. Smittskyddsläkaren säger också att många av de som smittats i länet har fått första dosen vaccin.

– De har inte hunnit bygga upp tillräckligt med skydd. Sen har vi deltavarianten och då vet vi att första dosen inte ger tillräckligt bra skydd, säger Therese Thunberg, smittskyddsläkare.

Smittspridningen av covid-19 har ökat de senaste två veckorna i Västerbottens län. Det är främst bland unga i Umeåområdet som det sker smittspridning. Vid smittspårningen har regionen kunnat koppla flera fall till stora fester som anordnats.

– Vi har haft väldigt många exempel på det den sista tiden med stora kluster kopplade till större sammankomster. Vi vill belysa att det fortfarande är viktigt att undvika att träffas väldigt många. Det blir väldigt många smittade då om en är sjuk, säger Therese Thunberg, smittskyddsläkare.

Coronaviruset i Västerbotten

”Skydd mot att bli allvarligt sjuk”

Man har även kunnat se att många av de som blivit smittade har fått första dosen vaccin. En mindre del har även fått andra dosen vaccin.

– Vi har inte tillräckligt med data för att kunna dra några slutsatser. Men det är viktigt att veta att de som fått andra dosen vaccin har ett bra skydd mot att bli allvarligt sjuk, säger Therese Thunberg.

I vissa fall har det inte gått den tiden som krävs efter vaccineringen för att ha ett fullgott skydd menar smittskyddsläkaren. Därför uppmanar smittskyddsläkaren människor fortsätta hålla avstånd och undvika att träffa folk utanför den egna kretsen inomhus, trots att man är vaccinerad

– Det är inte förrän två veckor efter andra dosen som man har fullständigt skydd, säger Therese Thunberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet