Foto: Stefan Brändström, SVT

Många vill testa sig för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i måndags kan Västerbottningarna hämta ut självtester för covid-19 på flera platser i länet. Under de första dagarna har intresset varit stort – närmare 700 personer har hämtat ut ett testkit bara i Umeå och 350 i Skellefteå.

Ut- och inlämningsställen för provtagningskit finns i länets tre städer och på ett antal hälsocentraler runtom i länet. När SVT besökte Norrlands universitetssjukhus i Umeå var det en strid ström av besökare. En del skulle hämta självtester åt sina bekanta  – andra åt sig själv.

Smittskyddsläkaren Gunilla Persson har tidigare sagt till SVT att självtesterna är förklaringen till att antalet bekräftade covidfall ökat så tydligt i länet de senaste dagarna.

Coronaviruset i Västerbotten

Självtestet kan användas om man har milda symtom som kan tyda på covid-19, till exempel snuva, nästäppa, hosta, ont i halsen, nedsatt luktsinne eller smaksinne, illamående eller värk i muskler och leder. För att resultatet ska bli så säkert som möjligt ska man ha haft symtom minst ett dygn innan man testar sig.

I klippet hör du varför några Västerbottningar hämtar ut självtester.

Självtesterna

För att ta prov på sig själv behövs ett provtagningskit, som hämtas på en provtagningsstation. Det är en fördel om en symtomfri person hämtar kitet och lämnar in provet.

Man registrerar själv sitt prov, legitimerar sig med BankID och tar prov på sig själv. I väntan på provsvar ska man stanna hemma för att undvika smittspridning. Provsvaret kommer via ett sms med instruktioner för att logga in och se sitt svar.

Om man inte vill göra självtest, eller inte har eget BankID, kan man ta prov på hälsocentralen.

Provet visar om man har en pågående infektion. Det kan inte upptäcka om man har antikropppar efter en avslutad infektion.

Om du har allvarliga symtom, som hög feber och svårt att andas, ska du inte ta prov på sig själv utan söka sjukvård som vanligt.

Källa: Region Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet