Thomas Nyman, advokat för den nu dömde 30-åringen. Foto: SVT

Mannens advokat: ”En felaktig dom”

Uppdaterad
Publicerad

Att en 30-årig man idag dömdes till 17 års fängelse för mordet på en man på Ålidhem i Umeå tycker advokaten till den dömde är felaktigt.

– Jag tycker det är ett för strängt straff. Det finns inte tillräckligt med bevisning för att bevisa att han är skyldig, säger Thomas Nyman.

Det var i april som en man brutalt mördades i en studentbostad i Umeå. Idag kom domen mot 30-åringen och domstolen valde att gå på åklagarens linje och döma mannen till 17 års fängelse.

Thomas Nyman säger att hans klient fortfarande hävdar att det var en av de andra två männen, som också var med under mordkvällen, som dödade mannen.

Mordet på Ålidhem

– Alla tre var på ett eller annat sätt involverade, alla var där. Men det finns ingen teknisk bevisning från mordplatsen som kan binda min klient till mordet.

DNA hittades på kniven

På kniven, som polisen hittade under en stuga på Bräntberget, hittade man både offrets och den nu dömde 30-åringens DNA.

– Det betyder bara att han tagit i kniven någon gång. Det skulle till exempel kunna vara från när de skulle kunna göra sig av med kniven, säger advokat Thomas Nyman.

Huruvida han ska överklaga domen eller inte är inte klart än.

– Jag ska prata med min klient och höra om han vill det. Risken är ju förstås att åklagaren ansluter, och då kan han plötsligt riskera att livstidsstraff, säger Nyman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Ålidhem

Mer i ämnet