Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsminister. Foto: Per-Anders Fredriksson/SVT

Ministern beklagar nedläggningen

Uppdaterad
Publicerad

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) beklagar att det försvinner jobb i Lövånger. Det sa han vid ett besök i länet på förmiddagen.

Svenska staten vill att livsmedelsindustrin ska växa i hela landet och har bland annat tagit fram en strategi för det. Men i Lövånger förlorar man nu många jobb när den stora livsmedelsproducenten Fazer lägger ner verksamheten.

– Som landsbygdsbo förstår jag att det känns svårt och tungt för de som jobbar där. Men jag hoppas de får jobb i Umeå, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) till SVT Nyheter Västerbotten.

Bageriet i Lövånger

Tror inte industrin centraliseras

Enligt SCB sker ingen tillväxt av jobb inom livsmedelsbranschen och många jobb finns i städerna.

Läs också: Facket: ”Vi lägger oss inte ner och dör”

Hur ser du på att livsmedelsindustrin centraliseras?

– Jag tror inte allt mer centraliseras. Det finns också det omvända. Livsmedelsindustrin är ofta väldigt landsbygden nära, för råvarorna de använder kan man inte frakta hur långt som helst, menar Sven-Erik Bucht (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bageriet i Lövånger

Mer i ämnet