Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jens Nyström, pojkens försvarsadvokat om domen och varför det här fallet var så speciellt. Foto: Zanna Nordberg/SVT

Morö Backe-dådet: 15-åringen överklagar inte tingsrättens dom

Publicerad

Domen gällande våldsdådet på Morö Backe i Skellefteå kommer inte att överklagas. Den 15-årige pojken som våldtog och ströp en då 9-årig flicka i somras har i samråd med sin försvarsadvokat landat i att acceptera tingsrättens beslut.

– Vi har gjort överväganden. Naturligtvis har vi haft anledning att fundera över på vilket sätt vi ska gå vidare, säger advokaten Jens Nyström.

Den 14 december förra året dömdes 15-åringen för mordförsök och grov våldtäkt mot barn till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Pojken hade erkänt grov våldtäkt mot barn, men nekat till mordförsök – försvaret menade istället att han gjort sig skyldig till synnerligen grov misshandel.

Nu har pojken och hans försvarsadvokat Jens Nyström dock beslutat sig för att inte överklaga domen.

– I grund och botten kanske rubriceringen inte får så jättestor betydelse i form av påföljd. Det kanske skulle få betydelse i skadeståndsfrågan, men vi valde att inte gå vidare i den delen, säger Jens Nyström.

Över 800 000 i skadestånd

I domen ingår att pojken ska betala 730 000 kronor i skadestånd till flickan och 111 000 kronor till flickans föräldrar.

Advokaten Urban Rönnblom, som företräder flickan och hennes familj, kommer inte heller att överklaga domen.

– Vi fick ju gehör för våra yrkanden i tingsrätten, av den anledningen finns inget skäl att överklaga, säger Urban Rönnblom.

Nöjd med domen

Åklagaren Andreas Nyberg meddelade redan efter att domen fallit att han inte kommer överklaga.

– Jag är nöjd med tingsrättens dom. Man har kommit fram till ett riktigt slut vad gäller såväl ansvar som påföljd, sa Andreas Nyberg till SVT den 14 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.