Vid Norrlands universitetssjukhus erbjuds nu missbrukspatienter en nässpray som motverkar effekterna vid heroinöverdoser. Foto: Claudio Bresciani/TT

Nässpray ska stoppa dödsfall vid heroinöverdoser i Umeå

Publicerad

Sedan början på sommaren har läkemedlet naloxon delats ut vid Norrlands universitetssjukhus (Nus) i Umeå. Medlet används som en nässpray och förhoppningen är att den ska motverka att människor omkommer i heroinöverdoser.

Naloxon är ett motgift mot opioider som heroin och metadon och som kan användas för att häva effekterna vid en överdos.

Redan i höstas infördes naloxonprogram på ett fåtal orter i södra Sverige men i norr har liknande initiativ saknats, åtminstone fram till början på sommaren. Då infördes det vid Nus i Umeå, och snart ska det även implementeras i regionerna Gävleborg och Jämtland.

– Vi har haft sprutbyte här sedan i höstas och har hela tiden haft som målsättning att kunna erbjuda naloxon till våra bytare, säger Gunilla Persson, överläkare vid infektionskliniken på Nus och fortsätter:

– De flesta som vill ta del har någon gång bevittnat en överdos eller själva varit med om det.

Får utbildning och ”naloxonväska”

Läkemedlet erbjuds till patienter med ett intravenöst missbruk. De som tackar ja utbildas i hur de ska agera vid en misstänkt överdos. Dessutom får de lära sig hjärt-och lungräddning, inklusive hur man utför hjärtkompression.

Sedan tilldelas de varsin naloxonväska med två doser av läkemedlet, handskar, en informationsbroschyr och en plastmask som går att lägga över munnen vid inblåsning. Eftersom initiativet ännu är nystartat är det för tidigt för en utvärdering enligt Persson.

– Men hittills har vi delat ut 15 kit och än så länge har ingen rapporterat att de behövt använda det vid skarpt läge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer