Arkivbild. I flera år har bygget om en ny infart till Malå varit på tapeten. Foto: SVT

Ny infart till Malå kan bli miljonsmäll för kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Flytten av infarten till Malå samhälle har diskuterats i flera år. Projektet finns med i Trafikverkets planer men om den ska bli verklighet måste kommunen själva skjuta till en miljon. Samtidigt dras kommunen med stora sparkrav.

Kommunstyrelsen i Malå föreslår att kommunen säger ja till att medfinansiera den nya infarten till samhället. Om förslaget röstas igenom i fullmäktige den 5:e mars skulle det innebära att kommunen pytsar in en miljon. Och det är ett måste för att kommunen ska kunna genomföra projektet menar kommunalrådet Mikael Abrahamsson (S).

– Man blir aldrig glad över sådana här saker när de kommer. Men samtidigt är det ett projekt som pågått länge. Den här infarten är en risk. Gång och cykeltrafikanter är rent olämpligt med tanke på hur det ser ut. Så det känns lite både och men ibland måste vi tänka på säkerheten och det här blir en god sak så småningom.

Vad är det som känns både och?

– Hela tiden blir kommunerna villkorade med en massa saker och det är inte bara Trafikverket men från många andra där vi hela tiden blir villkorade och ska skjuta till pengar när det kanske inte är vårt huvuduppdrag som kommun egentligen.

Abrahamsson (S): Kan komma åsikter om ekonomin

Samtidigt som kommunen har stora sparkrav hängandes över sig så röstade en enig kommunstyrelse för att miljonen ska skjutas till. Ärendet ska upp i kommunfullmäktige och där tror kommunalrådet att meningarna kan gå isär.

– Jag tror att det kan komma lite åsikter angående vår ansträngda ekonomi men jag hoppas att vi kan enas och vara eniga om att det blir en bra lösning för kommunen. Vi får se om partigrupperna har haft ut det på sina samtal och slagit sina kloka huvuden ihop och kommit med några andra förslag än det som blev beslutat i kommunstyrelsen.

Enligt projektledare på Trafikverket är status att man inväntar finansieringen. Utan den får de inte skicka in planeringen och innan det ska också länsstyrelsen ge sitt yttrande på planen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.