Några av de skyltar barnen höll upp inför dagens fullmäktigemöte i Vilhelmina. Foto: Privat

Nya protester när byskolornas öde avgörs i Vilhelmina

Uppdaterad
Publicerad

”Låt inte kommunens kris bli barnens kris” – ett 20-tal barn med plakat mötte politikerna i Vilhelmina på väg in till måndagens fullmäktigemöte. Det är en ödesdag, bland annat för byskolorna i Malgovik och Nästansjö som hotas av nedläggning.

Vilhelmina kommun står inför stora besparingsåtgärder och tvingas låna 60 + 22 miljoner kronor för att betala drift och löner. Två sparförslag som kommunstyrelsen föreslog gå vidare med i februari var att lägga ner de två byskolorna, något som mött stora protester.

Inför dagens fullmäktigemöte samlades föräldrar och barn från Saxnäs skola, friskolan Strandskolan, Nästansjö skola och Malgovik skola utanför salen i Folkets hus för att få politikerna att tänka om.

Vilhelminas krisande ekonomi

– Vi önskar få igenom en återremiss. Vi anser att beredningarna inte är gjorda på ett korrekt sätt. Remisser måste tillbaka och ses över igen på ett objektivt sätt, säger föräldern Maria Holmström som är på plats vid dagens möte.

Några av de skyltar barnen höll upp inför dagens fullmäktigemöte i Vilhelmina. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilhelminas krisande ekonomi

Mer i ämnet