Så går föräldrarna vidare efter skolinspektionens besked Foto: SVT

Bakslag för nedläggningshotade byaskolor i Vilhelmina

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar till elever i de nedläggningshotade byskolorna i Vilhelmina ansökte i januari om att få starta friskolor om de nuvarande skolorna läggs ner. Men nu svarar skolinspektionen att den inte kommer att behandla ansökan innan skolstarten i höst.

Vilhelmina kommun tvingas i år låna 60 miljoner för drift och löner och kommunens underskott gör nu att man vill stänga byskolorna i Nästansjö och Malgovik.

Föräldrar i båda skolorna planerar därför att starta friskolor istället. I en ansökan som lämnades in till Skolinspektionen den 19 januari vädjar man till myndigheten att behandla ansökan skyndsamt. Men svaret från inspektionen blev inte det föräldrarna hoppats på.

Vilhelminas krisande ekonomi

– Skolinspektionen säger att de inte hinner och menar att barnen ändå kan fullfölja utbildningen genom att bussas till Vilhelmina. Dessutom fick vi nej på att båda skolorna ska ha samma huvudman. Det är för långt mellan skolorna tydligen, säger Vanja Marthin, boendes i Malgovik och en av föräldrarna i gruppen för att starta friskolor.

Pluggar till lärare

Vanja Marthin har sex barn, fyra har redan lämnat grundskolan. En går i förskola i Malgovik och en går i tvåan i Malgovik. Och som av en händelse pluggar Vanja just nu till lärare för årskurserna 4-6. Men efter kommunens planer om nedläggning av två grundskolor har hon utvidgat till årskurs 7-9.

– Jag har blivit litet skraj sedan kommunen började prata om nedläggningar. Stänger de två byskolor så blir det ju inga lediga tjänster att söka inom den närmsta tiden, menar Vanja Marthin.

Friskolor senast hösten 2021

Den 2 mars ska kommunfullmäktige ta beslut i frågan och som det ser ut idag kommer majoriteten som består av Centern, Socialdemokraterna och Vänstern att lägga ner byskolorna. Om skolorna läggs ner så kommer cirka 70 barn istället att bussas till Volgsjöskolan i Vilhelmina tätort.

Men trots Skolinspektionens beslut ger föräldrarna inte upp kampen för att få starta friskolor i byarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilhelminas krisande ekonomi

Mer i ämnet