Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Känns lite speciellt att sitta själv vid ett bord” – hör besökarna på Avion i Umeå Foto: Nader Sedehi, SVT

Nya restriktioner införs – hör matgästerna om att äta ensamma

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag införs nya restriktioner bland annat för matställen på gallerior. Där tillåts bara en person att äta vid varje bord.

För att ta reda på hur restriktionerna påverkar människor åkte vi till en köpingscenter i Umeå där det finns en del restauranger.

På Avion i Umeå finns flera matställen och när SVT besökte gallerian under måndagen hade samtliga ställt om till de nya reglerna. Vid borden fanns enbart en stol.

– En del matgäster kom tillsammans, men fick sitta vid varsitt bord, säger Nader Sedehi, SVT Nyheter Västerbottens reporter.

Hör vad matgästerna tycker om de nya reglerna i klippet.

Miljöinspektören: Oklara regler

Det är miljökontoret vid varje kommun som ska se till de nya restriktionerna följs. Där saknar man tydligare instruktioner om vad som gäller, bland annat om vad räknas som ”Handelsplats” och vad som menas med ”egna ingångar”.

– Vi väntar med inspektionen för vi tycker att de nya reglerna inte är tydliga. Vi har ställt frågor till Folkhälsomyndigheten, säger Tobias Eriksson miljöinspektör vid Umeå kommun.

Han hoppas att detta utreds snabbt och man kan påbörja inspektionerna redan under veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet