Oro i Hemavan efter hårdare coronarestriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Norge har infört hårdare coronarestriktioner och nu ska Sverige också ställa krav på covidbevis för inresande från Norden.

Handlarna i fjällorten Hemavan känner en oro. Redan nu märks det av att färre norrmän handlar i butikerna.

– Vi började märka av en uppgång av kunder och att det började rulla på, nu har det stannat av. Jag blir nervös och orolig, säger Anna Segerstedt, som driver Gränslöst i Umfors.

I veckan presenterade Norge hårdare coronarestriktioner. Sverige kommer också att ställa krav på covidbevis även för inresande i Norden. Kravet ska börja gälla den 21 december.

– Norrmän är välkomna till Sverige men måste då följa samma restriktioner under jul som gäller i Norge, sa statsminister Magdalena Andersson (S), under en presskonferens på torsdagen.

Coronaviruset i Västerbotten

”Mindre folk i butikerna”

Trots att det inte finns några förbud mot att resa till Sverige har butikerna i Hemavan sett att färre norrmän kommer och handlar senaste tiden.

– Det är mindre folk i butiken, säger William Gustafsson som jobbar på Icabutiken i Hemavan.

Butikerna har fyllt upp butiken med olika varor inför jul och är nu rädda för att behöva slänga mat.

En leverantör till butiken i Umfors har kunnat omplacera varor till andra butiker på andra ställen i landet, men butiksägaren Anna Segerstedt tror ändå inte att man kommer att kunna sälja allt som köpts in.

Hör om oron i videon.

Det här är ett covidbevis:

För inresa i Sverige ska ett covidbevis uppvisas. Det kan vara något av följande:

  • vaccinationsintyg mot covid-19,
  • intyg negativt provsvar från testning för pågående covid-19-infektion (testintyg)
  • intyg om tillfrisknande från covid-19.

Intygen ska antingen vara EU:s gemensamma covidintyg, i Sverige kallade covidbevis, eller vara intyg som motsvarar dessa.

Kravet gäller bara för utländska medborgare.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet