Foto: TT

Paltkalas och ryggtavlor mot rasism

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att Jimmie Åkesson (SD) besöker Vilhelmina på sin EU-valturné kommer Vilhelminaborna att genomföra en paltmanifestation.

Ett paltkalas mot rasism kommer att äga rum i Vilhelmina som svar på att Sverigedemokraternas partiledare besöker orten den 20 maj.

Inez Abrahamzon från Latikberg är initiativtagare till manifestationen och förhoppningen är att Vilhelminaborna och tillresta besökare ska bjudas på 2000 paltar, och för varje palt, ett samtal om öppenhet:

SD i Västerbotten

– Det blir en manifestation för det goda och öppna som vi tror på i Vilhelmina. Det började med att en kvinna kokade palt på potatissorten Blå kongo och de paltarna blir mörka. Då kom vi till att börja prata om att palt kan innehålla allt. Det kan vara blodpalt eller palt av olika färger, säger Inez Abrahamzon.

Vänder rasismen ryggen

Även i Skellefteå ordnas en manifestation mot Sverigedemokraternas besök den 19 maj. Under rubriken ”Vänd rasismen ryggen Skellefteåbor” planeras en aktion på Facebook där deltagarna uppmanas komma till torgmötet men stå med ryggen vänd mot talarna.

”Inget skrikande eller skanderande utan vi ställer oss helt enkelt bara med ryggen mot scenen i en tyst protest.” – skriver gruppen på sin facebooksida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD i Västerbotten

Mer i ämnet