Socialnämndens ordförande Kenneth Fahlesson säger att det är personer farit illa på grund av bristande rutiner. Foto: SVT

”Personalen får absolut inte äta de äldres mat”

Uppdaterad
Publicerad

En Lex Sarah-anmälan har gjorts efter att det upptäckts att många boende på ett äldreboende i Skellefteå rasat i vikt, samtidigt som det uppdagats att personalen ibland ätit från deras mat.

– Det är inte bara på en punkt som rutinerna brustit, så här får det inte gå till, säger socialnämndens ordförande Kenneth Fahlesson (S).

Det är boendechefen på Höjdens äldreboende som själv gjort Lex Sarah-anmälan efter att sjuksköterskor på arbetsplatsen vittnat om att flera av de boende gått ner ovanligt mycket i vikt samtidigt som det förekommit att personalen ätit från de äldres mat. Något som strider mot policyn.

– Nej, nej, nej, personalen får absolut inte äta från de boendes mat, säger Kenneth Fahlesson (S).

Höjdens äldreboende

”Personer har farit illa”

I Lex Sarah-anmälan rapporteras det även om flera andra brister. Bland annat att blöjbyte inte skett vid behov, städrutiner som inte följts och såromläggningar som gjorts på fel sätt. Det här är brister som kom till socialnämndens ordförande först i samband med att anmälan gjordes.

– Det här är ingen rolig anmälan. Personer har farit illa och många rutiner har brustit. Jag har aldrig hört talas om någon liknande situation. Att de äldre gått ner i vikt och personalen ätit från de boendes mat uppges ha pågått under våren 2017. Då vet man inte om det handlar om tre veckor eller tre månader, säger Fahlesson (S).

– Jag har kontaktat omsorgschefen som kommer att vidta åtgärder för att komma tillrätta med problemet. Vi måste få en förklaring till varför det här skett.

Anhöriga ska bli informerade

Socialnämndens ordförande säger att inga anhöriga de de boende på äldreboendet har hört av sig till honom om den allvarliga problematiken – än så länge.

– Men det här är en verksamhetsfråga och de anhöriga ska bli informerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjdens äldreboende

Mer i ämnet