Foto: SVT

Polariseringen mellan stad och landsbygd en het fråga i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Diskussionen runt gatubelysning är bara den senaste i raden av frågor som delar Skellefteå kommun mellan stad och landsbygd. Polariseringen blir tydlig i inlägg om stad mot land i sociala medier och insändare i lokaltidningen.

Under de senaste åren har frågan om stad mot land präglat mycket av debatten i norra Sverige. Människor har protesterat mot neddragningar inom sjukvård och statlig service. Vi har sett flera organiserade protester, till exempel Inlandsupproret, Landstormen och Doroteauppropet.

Historikern Lars Trägårdh har lett forskningsprojektet Tillitsbarometern, som tittat på social sammanhållning och tillit över tid och i olika delar av landet.

– Vi ser en tendens mot ökad ojämlikhet, skillnad mellan stad och land, en variation när det gäller tillit och trygghet. Detta är något vi måste ta på stort allvar, säger Trägårdh.

Ett ovanligt fall

Skellefteå är ovanligt på så vis att hälften av den till ytan stora kommunens dryga 70 000 invånare bor utanför staden.​ Här blir polariseringen mellan stad och land synlig inom en och samma kommun – en polarisering som nu ska debatteras i SVT:s satsning Sverige möts.

– Vi ropar att våra barn också ska kunna åka till skolan och att våra äldre som kan ska kunna handla och bo kvar på landsbygden, skriver signaturen Agneta på Facebook.​

”Vet inte hur bra de har det”

Men landsbygdsborna får också mothugg​.

– Skellefteå ligger bra till i servicenivå till landsbygd. Skelleftebor är bortskämda och vet inte hur bra de har det, skriver signaturen Hans på Facebook.

I klippet ovan kan du se Wivanne Lundberg från stadsdelen Morö Backe och Gunilla Hedlund i byn Hökmark som har helt olika perspektiv i debatten i Skellefteå.

---

Sverige möts

Den här artikeln är en del av projektet Sverige möts.

Under hösten kommer vi på SVT spegla en rad frågor där åsikterna går skarpt isär och undersöka vad som händer när människor faktiskt träffas och pratar – öga mot öga. Vill du möta någon som inte tycker som du, eller bara veta mer? Besök på Sverige möts hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.