• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: TT/SVT

Polisen: ”Går inte att spåra hoten”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska polisen kan inte spåra de skolhot som lämnas anonymt via appen Jodel. Personerna bakom chattappen meddelade i höstas, efter upprepade skolhot, att man kommer samarbeta med polisen vid hot. Men trots nya hot mot flera skolor i Sverige har polisen har inte fått någon hjälp med personuppgifter.

Den senaste tidens hot mot skolor som kommer anonymt via appar som Jodel kostar samhället stora resurser, med inställd skolgång, omfattande polispådrag och extrainsatta krismöten. Och hoten tas nästan alltid på största allvar.

– Oftast måste vi springa på de här bollarna. Jag skulle vilja se den beslutsfattare som inte gjorde det, säger Anders Ahlqvist, verksamhetsspecialist på nationellt IT-brottscenter hos polisen.

Svåra att utreda

När skolor hotas via sociala medier blir det ofta svårt för polisen att utreda. Den relativt nya appen Jodel är omöjlig för polisen att spåra.

– Rent tekniskt så är det så, säger Anders Ahlqvist.

– Jodel bygger på att de som finns i närområdet kan se det som skrivs, men det går att manipulera platsen. Det finns ingen att vända sig till för att spåra data, det finns ingen server inblandad, säger Anders Ahlqvist, verksamhetsspecialist på nationellt IT-brottscenter hos polisen.

Det finns fler liknande appar och kommunikationstjänster som inte heller går att spåra, berättar han.

Flera fall av olaga hot

Flera av den senaste tidens hot mot skolor har förekommit just via appen Jodel. På måndagen hotades en grundskola i Gävle. Universitetet i Örebro hölls stängt och flera skolor i Sorsele i Västerbotten tvingades stänga efter att hot riktats mot skolorna via appen.

– Vi gjorde en egen bedömning i kommunens krisgrupp att alla skolor skulle utrymmas, säger Sorseles skolchef Simon Dahlgren.

Polisen har inte gripit någon misstänkt i det fallet. Inte heller i Gävlefallet. Polisen har heller inte hittat något som bekräftar att det skulle ligga någon verklighet bakom hotet.

– I Örebrofallet är det en person som har erkänt, säger kommunikationsstrategen vid polisen i Örebro, Jörgen Westlin.

Tidigare i höstas hotades också två skolor i Skellefteå anonymt via Jodel. Polisen grep en person misstänkt för olaga hot i ett av fallen. Han kommer troligtvis att åtalas nästa vecka tillsammans med fyra andra misstänkta.

De misstänkta kunde gripas främst tack vare tips, men framför allt förhör, uppger åklagaren Andreas Nyberg vid åklagarkammaren i Umeå. Däremot kunde man inte spåra gärningsmannen via appen.

Ska samarbeta med polisen

Redan i höstas meddelade personerna bakom chattappen Jodel, efter upprepade skolhot, att man kommer samarbeta med polisen vid hot. Men trots nya hot mot flera skolor i Sverige har polisen har inte fått någon hjälp med personuppgifter.

I Gävle avvaktar polisen beslut.

– Jodel sägs vara villiga att samverka med polisen när det kommer till hot, eftersom det är dålig PR för appen, säger Mikael Hedström, presstalesman på polisen i Gävleborg.

Men än så länge har de inte varit i kontakt med det tyska företaget.

– Inte än så länge, det tar några dagar att fatta ett beslut om hur vi ska gå vidare med ärendet, säger Hedström.

Uppmanar användare

Jodel uppmanar nu sina användare i appen att: ”Ni är anonyma gentemot andra användare MEN inte om ni postar olagliga hot. Vi på Jodel tar detta på stort allvar och samarbetar med den svenska polisen”.

Men enligt polisen Anders Ahlqvist kan inte ens Jodel själva få fram personuppgifterna bakom hoten.

– Nej. Det de egentligen gör är att gå in och varna för att man inte får skriva hot i appen, förklarar han.

När det är hot mot skolor, bör man alltid utrymma?

– Om någon gör ett hot via telefon, kan man till exempel ana om det är ett barn eller någon som är berusad, och på så vis göra en polisiär bedömning. Men det är betydligt svårare att bedöma en textrad, därför tas det alltid på stort allvar, säger Anders Ahlqvist och fortsätter:

– Men det har hänt att man inte har utrymt hotade skolor. Under hösten hände det några gånger, när man misstänkte att en och samma person satt i system att skriva sådana saker på Jodel.

Detta är Jodel

  • Jodel är en app som blivit mycket populär bland studenter.
  • Den ger användarna möjlighet att skriva korta anonyma inlägg och bilder på ett slags klotterplank.
  • Meddelandena delas inom en 10 kilometers radie.
  • Appen har använts vid flera tillfällen för att föra fram anonyma hot mot till exempel skolor.
  • Användare kan stängas av och Jodel har också möjlighet att spåra användarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.