”Otroligt svårt att gripa dem på bar gärning” – hör Lars Westermark. Foto: Patrik Samuelsson / SVT.

Polisen: ”Inbrottsligorna har åkt hem”

Uppdaterad
Publicerad

De inbrottstjuvar som slagit till i flera kommuner i Västerbotten den senaste tiden har nu lämnat landet. Det misstänker polisområdeschef Lars Westermark.

Trots flera inbrott i bland annat Malå, Storuman och Vilhelmina i augusti så har inte polisen kunnat gripa en enda gärningsman. Det var Norran först med att berätta.

Nu tror polisen att ligorna både lämnat länet – och landet.

Inbrottsvåg i Västerbotten

Men utredningarna har inte lagts ner utan fortsätter och vissa fall har man även namngivna personer som man tror är delaktiga i brotten.

Inbrott ökade med 58 procent i norr

I polisregion Nord anmäldes 295 inbrott i augusti år 2020, vilket är 58 procent fler än samma månad förra året. Enligt Lars Westermark kan en förklaring vara att det satts in stora polisaktiviteter som rör andra brott i övriga Sverige, vilket fått brottslingar att röra sig norrut för att kunna agera ostört.

I klippet ovan hör du Lars Westermark om varför han tror att ligorna lämnat landet och hur han ser på det faktum att ingen gripits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inbrottsvåg i Västerbotten

Mer i ämnet