• Tekniskt meddelande:

    I natt kl. 00:00-01:00 kommer ett planerat tekniskt underhållsarbete genomföras som påverkar våra onlinetjänster. Under tiden arbetet pågår kan tjänsterna ha ett annorlunda utseende och delar av innehållet är otillgängligt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad innebär det för Emma-Stina att pollenmätningarna läggs ner? Hör henne berätta i videon. Foto: SVT

Allergikern Emma-Stina: ”Väldigt mycket svårare för mig att gå ut”

Uppdaterad
Publicerad

Emma-Stina Burström bor i Sävar utanför Umeå och är bland annat allergisk mot pollen från al, alm och hassel. För henne kan det bli svårare att vistas ute nu när pollenmätningarna läggs ner.

Emma-Stina Burström lider av Ehlers-Danlos syndrom. Sjukdomen innebär bland annat kronisk värk och svårigheter att sova. Hon har också astma och allergier så för Emma-Stina är det extra viktigt att så snabbt som möjligt veta vilka pollennivåer som finns i luften eftersom hon då kan hon medicinera i tid, eller låta bli att medicinera, om pollennivån är låg.

—Jag har haft svår pollenallergi i flera år och i år har det varit mer pollen än tidigare. Det har blåst kraftigt och med den globala uppvärmningen kommer det in nytt pollen från kontinenten. Man får absolut inte sluta med mätningarna nu. Man måste öka dom, menar Emma-Stina Burström.

Vill ha mätningar året om

Emma-Stina berättar att hon gärna skulle se pollenmätningar året om.

– Ja, eftersom det ofta är så lite snö och milt väder så växer ju gräset även på vintern. Jag skulle vilja att fler personer arbetade med pollenmätning och på fler platser, säger Emma-Stina Burström.

I videoklippet berättar Emma-Stina mer om vilka konsekvenser beslutet att slopa pollenmätningarna får för henne.

Lindrig pollenallergi är som att vara förkyld. Ögon och näsa rinner och kliar. Man känner sig hänging och nyser. Svår pollenallergi påminner däremot mer om en influensa. Källa: Astma och allergiförbundet)

Miljoner människor följer pollenrapporterna varje år.

Uppemot 30 procent av Sveriges befolkning uppger att de har pollenallergi och antalet ökar. Det visar en rapport från Folhälsomyndigheten 2015.

Enligt Astma och allergiförbundet visar flera studier att pollenallergi försämrar kognitiv funktion, prestationsförmåga i skolan, sömn, och pollenallergi kan dessutom aktivera inflammationer.

En studie 2016 från Karolinska Institutet visar att sammhällskostnaderna för pollenallergi uppgår till cirka 13 miljarder kronor per år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer