Foto: SVT

Publikbeskedet välkomnas i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 november höjs publiktaket för allmänna sammankomster där människor sitter ner till 300 personer. Beskedet välkomnas av både idrottsföreningar och kulturaktörer i Västerbotten.

Anders Blomberg, som är vd för Björklöven är glad över det höjda taket. Han säger att det framförallt kommer att vara säsongskortsinnehavare som nu kommer att få komma på matcherna.

– Det här är vi jätteglada för. Ett bra steg för oss som är i en bransch som bygger på publikintäkter. Nu hoppas jag att vi och idrotten i stort kan visa att vi kan ta ansvar, säger Anders Blomberg.

Coronaviruset i Västerbotten

Välkommet första steg

Även kultursektorn i länet gläds över beskedet. För Norrlandsoperans vd var höjningen väntad.

– Jag hade ett samtal med kulturminister Amanda Lind förra veckan. Då berättade hon att de arbetade med att försöka höja gränsen från 50 personer. Jag visste att något var på gång och att det var hög prioritet, säger Erik Mikael Karlsson, vd på Norrlandsoperan.

Västerbottensteatern i Skellefteå ser dagens beslut som ett steg i rätt riktning.

– Det är välkommet. Jag vet att vår kulturminister har kämpat hårt för det här. Det kommer inte att påverka oss rent praktiskt eftersom vi redan idag har relativt små lokaler där vi behöver kunna hålla avstånd, säger Fransesca Quartey som är vd på Västerbottensteatern.

I klippet ovan hör du Norrlandsoperans vd om publikbeskedet.

Fakta: Publiktaket höjs

Publiktaket höjs till max 300 personer på kultur- och sportevenemang från den 1 november, det meddelar regeringen under en presskonferens.

Det handlar om allmänna sammankomster som kan genomföras på ett smittsäkert sätt – där människor sitter ner och fortfarande håller avstånd.

Lokala föreskrifter kan förekomma där färre deltagare tillåts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet