Foto: SVT

Rädsla för tiggeriförbud

Uppdaterad
Publicerad

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) öppnade i förra veckan för ett tiggeriförbud i Sverige. I Umeå vill tiggarna hellre prata om arbete än tiggeri. För att barnen ska få möjlighet att gå i skolan krävs arbete.

Efter förra veckans besked från civilminister Ardalan Shekarabi (S) att han vill låta utreda möjligheten för Sverige att förbjuda tiggeri har politiker – även inom socialdemokratin splittrats i frågan. Tiggarna själva är ganska långt ifrån att delta i debatten.

– Det är inte bra. Självklart blir det svårt om vi inte längre får tigga, säger Janina Silvestiano.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Hon försörjer sin familj genom att tigga utanför en matbutik i Umeå. Hon vill hellre att man ska se till möjligheten till arbete.

– Ingen vill tigga. Jag vill arbeta. Jag vill att mina barn ska få gå i skola här. Jag vill inte alls tigga, men jag har inget val.

Tak över huvudet tack vare kyrkan

Janina är trebarnsmamma. Tack vare hjälp från en frikyrka har familjen fått tak över huvud. Hon tigger ihop pengar som ibland bara räcker till mat. Ibland räcker det inte riktigt till hyran, men hon betalar varje månad.

– Det kanske inte alltid är hela summan men jag får hjälpa till, säger Roland Laestander som är hennes hyresvärd.

När det denna vardagskväll ordnas med mat kommer de från olika håll – de som bor i husvagnar och de som bor lite bättre som fått lite extra hjälp för att de är barnfamiljer.

Ägnar mycket tid åt att hjälpa

– Vi kan ibland vara uppemot åttio personer här, säger Roland Laestander, en av pingskyrkans medlemmar som ägnar mycket tid åt att hjälpa till.

Grytan med potatis är stor. Det blir potatis över.

Roland Laestander konstaterar att de inte är lika många nu. Kanske det kommer fler när det blir kallare. De träffas här varannan vecka och äter tillsammans.

Vill verkligen arbeta

Janina bakade bröd i sitt hemland. För ett år sen lämnade hon in papper till arbetsförmedlingen med vad hon och hennes man gjort tidigare. Hon vill verkligen arbeta. Men hon har ingenting hört utan får istället styra kosan till den invanda platsen utanför matbutiken på Mariehem.

För en stund leker hennes son med en plastzebra. Han pratar högt för sig själv och är helt inne i leken. Dagen är den dag då de allra flesta barn i Umeå börjar skolan. Han har bara möjlighet att gå i skola om hans föräldrar har arbete eftersom de kommer från Rumänien.

– Det finns inget jag vill hellre än att mina barn ska få gå i skola här. I Rumänien är det inte bra. Jag hoppas fortfarande på en framtid här, säger Janina Silvestiano.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet