Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar områdeschefen på vilket sätt vården kommer att prioritera i sommar – om vårdkonflikten löser sig. Foto: SVT

Region Västerbotten om strejkvarslet – samhällsfarlig konflikt: ”Mycket allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Vården i Västerbotten kommer att minska kraftigt under sommaren. Om vårdkonflikten inte löser sig kommer man tvingas till ännu större neddragningar. Regionen bedömer att läget är mycket allvarligt och har nu begärt en förhandling med Vårdförbundet angående samhällsfarlig konflikt.

– Om vårdpersonalen går i strejk kan det leda till att patientvård försenas eller avbryts, vilket kan innebära direkta risker för patienterna. Akuta tillstånd, kirurgiska ingrepp och behandlingar av kroniska sjukdomar kommer påverkas negativt, säger Elisabeth Karlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Men Vårdförbundet slår tillbaka och menar att strejkvarslet inte är samhällsfarligt.

Vårdkrisen i Västerbotten

– Vi är trygga med strejkvarslet som vi lämnat. När vi valt ut arbetsplatserna har vi gjort noggranna undantag för att göra val som räddar liv och säkrar vård för de sjukaste, säger Jenny Olsson, ordförande vid Vårdförbundet Västerbotten

Akut vård prioriteras

Samtidigt går vården in i sommartid. Mellan vecka 23 och 34 bedrivs i huvudsak akut verksamhet samt utredning och behandling av tumörsjukdomar inom slutenvården i Västerbotten.

– Det är utmanande som alltid. Vi kan inte stänga, vi måste upprätthålla vården och samtidigt ge personalen den semester man har rätt till, säger Elisabeth Karlsson.

Primärvårdsjouren är stängd under sommaren. och fler operationer kommer att ställas in.

– Mycket av det som är planerat ställs in och skjuts på framtiden, säger Elisabeth Karlsson.

Konflikten kan förvärra läget

Förhoppningen är att vårdpersonal ska få semester som önskat. Men om ingen överenskommelse nåtts mellan Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationen SKR, Sveriges kommuner och regioner, träder strejk i kraft den 4 juni.

Detta kommer enligt regionen få extremt allvarliga konsekvenser. Regionen har begärt tid för förhandling med Vårdförbundet nästa vecka.

– Situationen är mycket allvarlig. Vårt fokus är patientsäkerheten och att våra invånare ska kunna känna sig trygga i att vi erbjuder bra, säker vård – dygnet runt och närhelst de behöver. Vi ser uppenbara risker för våra patienter om konflikten fortsätter och känner oss tvungna vidta den här åtgärden, säger Elisabeth Karlsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör sjuksköterskan Wilma Andersson om arbetet på NUS i Umeå och om varför hon tycker strejkvarslet är bra: ”Det är tungt” Foto: SVT/Tommy Forsgren

SAMHÄLLSFARLIG KONFLIKT

Med samhällsfarliga stridsåtgärder avses sådana stridsåtgärder som genom sina verkningar skulle otillbörligt störa viktiga samhällsfunktioner eller medföra fara för människors liv eller risk för att bestående ohälsa uppstår.

Part som bedömer en stridsåtgärd som samhällsfarlig ska påkalla förhandling hos berörd motpart med syfte att undvika, begränsa eller avbryta stridsåtgärden.

Källa: SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet