Regionstyrelsen har beslutat att senarelägga driftstarten av nya journalsystemet i Region Västerbotten. Foto: SVT

Region Västerbottens nya journalsystem Cosmic skjuts upp ytterligare ett halvår

Uppdaterad
Publicerad

Införandet av det nya journalsystemet Cosmic som Region Västerbotten upphandlat försenas ännu mer. Nu flyttas driftstarten fram från oktober till april nästa år.

Anledningen är sena leveranser och bristande underlag från leverantören Cambio.

För två veckor sedan fick Region Västerbotten svidande kritik av sina revisorer för att journalsystemet inte tagits i drift, trots att det redan kostat tiotals miljoner i underhåll. I år landar prislappen för systemet på drygt 50 miljoner kronor.

Då var ambitionen att införa journalsystemet i oktober i år – nu flyttas driftstarten fram till april 2025.

Kritiserad miljardaffär om journalsystem

– På grund av sena leveranser och brister i underlag från leverantören Cambio är det för kort tid att hinna förbereda och genomföra ett kvalitetssäkrat och kontrollerat införande fram till vecka 42. Det är ett komplext system vi har beställt vilket påverkar våra beställningar, säger regiondirektör Tommy Svensson i ett pressmeddelande.

För många risker

Regionen bedömer också att det är hög risk att driftstarten kommer att påverka tillgängligheten inom vården negativt under en längre tid, vilket inte är förenligt med det redan kritiska läge regionen befinner sig i.

– Tyvärr är det för många risker med att starta upp det nya vårdinformationssystemet vecka 42. Vi fortsätter planera för ett införande mot det nya målet april 2025 som innebär att vi kan höja nivån ytterligare och skapa bättre möjligheter när vi går drift för användare och invånare, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Elisabeth Karlsson i pressmeddelandet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bert Öhlund (S), vice ordförande för regionens revisorer, berättar om kritiken mot att regionen betalar för ett journalsystem som ännu inte är i drift. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad miljardaffär om journalsystem

Mer i ämnet