Konkurrensverket anser att det inte gick rätt till när Northvolts anläggning skulle anslutas till elnätet.

Brittiska mutationen av covid-19 på Northvolt

Uppdaterad
Publicerad

De senaste två veckorna har drygt hundra personer med koppling till arbete på Northvolt testats positivt för covid-19. Hittills har 20 personer visat positivt på mutationen av den brittiska virusvarianten.

Analyserna som utförts under den senaste veckan på ett urval av positiva prover för covid-19-fall med koppling till batterifabriksprojektet i Skellefteå harvisat den brittiska virusvarianten. Testerna har utförts både vid Totalförsvarets forskningsinstitut i Umeå och Folkhälsomyndigheten i Solna.

– Prover med koppling till smittspridningen på Northvolt har fått en högre prioritet. Vi har även hittat ett till fall från övriga länet. Utifrån den information vi har idag kan vi inte koppla virusvarianten till ett speciellt land, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Vi har tidigare i veckan rapporterat om att extra åtgärder satts in för att bromsa smittspridningen på batterifabriken.

1 155 personer har testats för antikroppar och av dessa har 55 testats positivt, vilket är 4,8 procent av de anställda. Alla personer som var negativa testas igen under torsdagen och fredagen. testningen av personalen kommer sedan att ske varje vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.