Nu ska barn provtas för covid-19 i Västerbotten Foto: SVT

Nu börjar testningen av barn för covid-19 i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Samtalen till 1177 med frågor om covid-provtagning av barn har ökat kraftigt senaste veckorna.

Och från och med måndag börjar provtagningen av barn.

– Detta ska successivt utökas i hela länet, säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark.

Folkhälsomyndigheten gick nyligen ut med att de rekommenderar att barn i förskoleklass, årskurs 1-9 och i gymnasieåldern bör testas om de har symtom som kan tyda på covid-19.

Efter det har samtalen till 1177 med frågor om provtagning ökat kraftigt.

Coronaviruset i Västerbotten

– Även hälsocentralerna har fått många samtal om när och var man kan testa sitt barn, säger Karina Salomonsson, chef för 1177 i Västerbotten.

Utökas successivt

Fram till nu har regionen inte kunnat erbjuda organiserad covid-provtagning för barn. Men efter ett möte igår kan provtagningen börja på vissa håll redan nästa vecka.

– Sen ska barntiderna successivt utökas i hela länet, man får hålla koll på sin hälsocentrals hemsida på 1177, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Barn i förskoleålder

Tonåringar kan redan från och med måndag själva göra egenprovtagning då kravet på bankid slopas.

För barn under sex år finns ingen rekommendation om provtagning. Där gäller samma rekommendationer som för barn som inte testats för covid-19. Att stanna hemma tills det är symptomfritt plus två dagar till. Eller vid kvarstående milda symptom får barnet återgå till skola eller förskola efter att det gått sju dagar sen insjuknandet.

FAKTA: Detta gäller om ditt barn är sjuk

Barn i förskoleklass till gymnasiet:

Tonåringar kan på grund av slopat bankid-krav göra egenprovtagning. Barn från sex år och uppåt kommer successivt att erbjudas provtagning.  I de fall inget prov tagits rekommenderas att barn och unga stannar hemma så länge symptom finns samt ytterligare två dygn utan symptom. Om barnet har kvarvarande lindriga symptom, exempelvis torrhosta och lätt snuva, när det har gått sju dagar efter insjuknandet kan återgång till skola och annan verksamhet ske även om inget prov tagits.

Barn i förskolan:

När det gäller de yngsta barnen, det vill säga barn i förskolan, rekommenderas att i första hand stanna hemma när de är sjuka, utan provtagning. Även förskolebarn rekommenderas att återgå efter två dygn utan symptom eller vid kvarstående milda symptom när det har gått sju dagar efter insjuknandet.

Källa: Folkhälsomyndighetens nya vägledning för smittskyddsenheter, vårdgivare, kliniska mikrobiologiska laboratorier samt beslutsfattare i regionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet