Annika Andersson (C) blir Vilhelminas nya kommunalråd. Här flankerad av Magnus Johansson (S) som blivit utsedd till vice ordförande i kommunstyrelsen och Ivan Larsson (C) som utsetts till andre vice ordförande. Foto: Vilhelmina kommun

Så blir styret i Vilhelmina

Uppdaterad
Publicerad

Efter måndagens kommunfullmäktige i Vilhelmina står det nu klart hur de politiska rollerna kommer fördelas. Annika Andersson (C) blir nytt kommunalråd som ledare för samarbetet Koalitionen och Socialdemokraterna och Vänsterpartiet går in i opposition.

Centerpartiet gjorde ett riktigt succéval och ökade med två mandat. Nu står det också klart att det är deras företrädare Annika Andersson (C) som tar över rollen som kommunalråd. Detta slogs fast under ett långt kommunfullmäktige-sammanträde under måndagen.

– Att som 34-årig kvinna bli vald till kommunalråd är helt fantastiskt. Nu är valfullmäktige över och vi kan fokusera på att forma vår politiska plattform för Vilhelminabornas bästa, säger Andersson (C) i ett pressmeddelande.

Den nya majoriteten kallar sig Koalitionen och består av Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna, Feministiskt initiativ och Politiskt alternativ. Man beslutade även att framåt fortsätta utreda möjligheten att ha två kommunalråd, ett så kallat delat ledarskap.

Protester från oppositionen

För det var just hur ordförandeposterna skulle delas upp som väckte het debatt under fullmäktige. I det första förslaget skulle Centerpartiet ha tagit både ordförande och vice ordförandeposten i kommunstyrelsen, något som väckte protester från oppositionen. Men Centerpartiet backade sedan från förslaget.

– Jag var beredd på protester, men tanken var inte att begränsa oppositionen. De kunde ha fått samma arvode som andre vice ordförande. Jag tror att det är bra med delat ledarskap mellan mig och Ivan Larsson, men vi får utreda vidare hur det praktiskt ska gå till, säger Annika Andersson (C) till SVT.

”Taggade och stärkta”

Socialdemokraterna tappade ett mandat men är fortfarande största partiet i Vilhelmina. Nu kliver de, tillsammans med Vänsterpartiet, in i opposition under namnet Framtid Vilhelmina.

– Vi går in i den nya mandatperioden taggade och stärkta för att bedriva vår politik utifrån en oppositionsroll, säger Magnus Johansson (S).

Annika Andersson (C) blir kommunstyrelsens ordförande, Magnus Johansson (S) blir vice ordförande och Ivan Larsson (C) andre vice ordförande.

Sverigedemokraterna har lämnats utanför all form av samarbete och kommer verka fristående under kommande mandatperiod.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Västerbotten - Efterspelet

Mer i ämnet