Se hur restaurangeleverna ger maten nytt liv – istället för att kasta Foto: Mikael Assmundsson/SVT

Så ger du maten nytt liv – istället för att kasta

Uppdaterad
Publicerad

Blivande mästerkockar på Restauranghögskolan i Umeå jobbar just nu med att ta hand om mat som normalt blir till avfall. Tillsammans med bolaget Vakin skapar de guider till konsumenter om hur man kan ta tillvara till exempel en torr brödbit, istället för att slänga den.

– Varje gång du slänger en lite för brun banan är det som att du slänger bort typ en tia, säger studenten Simon Lindgren som i klippet ovan visar hur du som konsument ge torkat mjukt bröd nytt liv.

Han och de andra studenterna har massor av idéer om hur man undviker att kasta mat i onödan. 

Matsvinnet i Västerbotten

– Av alla grönsaker du inte använder är det lätt att göra till exempel en fond så har du till nästa gång du ska göra en sås eller en soppa.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matsvinnet i Västerbotten

Mer i ämnet