Visa alla (3)
Visa alla (3)

Så skulle riksdagen sett ut om Västerbottningarna bestämde

Publicerad

Om västerbottningarna fick bestämma skulle det parlamentariska läget ha sett annorlunda ut. Då hade Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kunnat ha en egen majoritet. Och två etablerade partier hade fått tacka för sig.

Det har nog undgått få att det parlamentariska läget just nu ser tämligen snårigt ut. De traditionella blocken kan inte samla egen majoritet och tuffa förhandlingar måste till för att reda ut vem som egentligen ska bilda regering.

I Västerbotten gick 180 428 personer till valurnorna för att vara med och bestämma över vilka partier som kommer till makten. Och om länsborna hade fått bestämma hade läget sett betydligt mer tydligt ut och Sveriges nästa regering hade förmodligen varit röd.

Röd regering om länet fick bestämma

Med västerbottningarnas röster hade nämligen Socialdemokraterna och Vänsterpartiet på egen hand vunnit majoritet. Socialdemokraterna fick 38,1 procent och Vänsterpartiet tog ett ordentligt kliv jämfört med rikssnittet och fick 12,7 procent. Med detta hade de röda partierna tillsammans samlat 50,8 procent av rösterna.

Även Centerpartiet hade tagit ett större kliv – i länet fick de 10,1 procent av rösterna. Allianskollegerna i Moderaterna hade inte varit lika nöjda eftersom de bara fick 13,5 procent jämfört med de 19,8 procent de samlade ihop nationellt.

MP och L hade åkt ut

För andra partier hade det inte varit fullt lika roligt om västerbottningarna fått bestämma på egen hand. Både Miljöpartiet och Liberalerna hade nämligen fått packa ihop och lämna riksdagen efter att precis ha missat riksdagsspärren eftersom de hade landat på 3,9 procent vardera.

Sverigedemokraternas valsiffror hade även de åkt på ett rejält tapp, i Västerbotten fick de 10,9 procent i jämförelse med rikets 17,5 procent.

Så här röstade västerbottningarna:

Såhär skulle riksdagens sett ut om länsborna fick välja – Miljöpartiet och Liberalerna hade inte klarat fyraprocentsspärren. Foto: SVT

Se hur hela landet röstade:

Ovan syns resultatet från Riksdagsvalet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Västerbotten - Efterspelet

Mer i ämnet