Sara kulturhus 75 miljoner kronor dyrare än beräknat

Uppdaterad
Publicerad

Nu är notan för Sara kulthurhus klar. Kostnaden blev 75 miljoner kronor dyrare än man räknat med på förhand.

– Prisökningar och förseningar i samband med pandemin är viktiga förklaringar till slutkostnaden, säger Jan Sundbom, förvaltningschef på Support och lokaler.

Skellefteå kommun skriver i ett pressmeddelande att slutkostnaden för kulturhusprojektet kommer att landa på 1 245 miljoner kronor, istället för 1 170 miljoner kronor.

”För Skellefteå kommun som är byggherre för kulturhusdelen, innebär detta en merkostnad på 6 miljoner kronor. För Skellefteå industrihus, som stått för byggandet av hotelldelen, blir summan 69 miljoner kronor över budget” skriver man i pressmeddelandet.

Kulturhuset Sara

Skellefteå industrihus är det kommunala fastighetsbolaget.

– I grunden har det funnits en innovativ utmaning i det här som vi har fått kämpa med under det här projektet, men sen har det varit en tuff resa med corona och förändringar i omvärlden som har varit svårt att förutse, säger Jan Sundbom, förvaltningschef på Support och lokaler.

”Inte tillräckligt”

I pressmeddelandet skriver man att skattekollektivet ”bara påverkas marginellt” och att merkostnaden till största del landar i kommunens bolagskollektiv.

– Man försöker ju ta höjd i budget på olika sätt men här kan man väl konstatera att det inte varit tillräckligt, säger Jan Sundbom, förvaltningschef på Support och lokaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset Sara

Mer i ämnet