Foto: White Arkitekter/SVT

SD:s namninsamling mot kulturhuset stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Med Sverigedemokraterna i spetsen drogs en namninsamling igång för att stoppa bygget av Skellefteås nya kulturhus. Men två månader efter att insamlingen startades har endast 1.498 personer skrivit under – vilket inte på långa vägar räcker för att det ska bli en folkomröstning. Därför, och med anledningen av att kulturhusets budgetbeslut är klubbat, avbryter initiativtagarna till folkinitiativet namninsamlingen.

Markku Abrahamsson, en av de som drog igång namninsamlingen, skriver att de inte längre tror att deras mål med namninsamlingen, att få till en folkomröstning om kulturhusets vara eller icke vara, inte längre är möjlig att uppnå och därför väljer de att avbryta namninsamlingen.

LÄS MER: ”Uppslutningen har varit förhållandevis god”

Alla partier förutom SD har sagt ja till det nya kulturhuset. Markku Andersson drog igång folkinitiativet tillsammans med andra Skellefteåbor och han menar att tack vare de som skrivit under namninsamlingen har de fått veta att stödet för att stoppa bygget av det nya kulturhuset är starkt från kommuninvånarna, men svagt bland ledande politiker.

– Vi ser inte vårt beslut som ett nederlag, tvärtom, det ursprungliga målet var utöver en folkomröstning att åtminstone väcka en debatt som beslutsfattarna skulle höra, säger Markku Abrahamsson i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Kulturhuset förändrar Skellefteås stadsbild

– Vi vill därför vara tydliga med att vi tagit denna sakfråga så långt det realistiskt är möjligt och hoppas att Skellefteborna framgent fortsätter tro på vikten av att göra sin röst hörd i andra sammanhang, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.